Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Lista za pravičnost in razvoj je pozvala mariborskega podžupana Sama Petra Medveda k odstopu zaradi domnevnih nepravilnosti pri financiranju športnih društev. Občina za šport letno namenja okoli 4 milijone evrov, zato mora biti postopek pregleden. A žal ni tako, so prepričani. Podžupan odgovarja, da sta bila razpisa za zadnji dve leti zakonita in pregledna, zato o odstopu ne razmišlja.

V LPR izpostavljajo več težav. Digitalizacija razpisa naj bi nekaterim otežila prijavo. Prišlo je do tretjinskega zmanjšanja števila prijaviteljev in prejemnikov sredstev. Predsednik razpisne komisije naj bi se spopadal z očitki o pranju denarja in osebno prijateljeval z županom, ki je pri razpisu pritožbeni organ. Informacije pa naj bi bile slabo dostopne. Mestnega svetnika Primoža Juharta zanima še, zakaj so podaljšali rok za oddajo finančnih poročil:

"Kdo je odgovoren, da se na tak način upravlja s 4 milijoni evrov? In kdo bo zdaj klubom, tistim, ki delajo po pravilih in tistim, ki so izpadli iz takšnih ali drugačnih razlogov, pojasnil, zakaj je ta sistem takšen, kot je, in kje je zdaj transparentnost tega?"

Podžupan Samo Peter Medved, pristojen za šport, očitke zavrača. Izpostavlja, da so takšni razpisi zakonsko regulirani in omogočajo ustrezne vzvode pravnega varstva. Prepričan je, da so z digitalizacijo po več letih naredili red in povečali transparentnost. Prijaviteljem so tudi svetovali. Uspeh pa je viden v praksi, dodaja direktor urada za šport Darko Zarič, ki pravi, da so izpadli večinoma fiktivni prijavitelji:

"Lani je recimo bilo 65 društev uspešnih, za leto 2021 pa je v bistvu uspešnost 95 društev. Torej lahko govorimo o 90-odstotni uspešnosti društev, ki so se prijavila, tako da mislim, da je transparentnost v redu."

Pojasnjuje še, da roka prodaje niso podaljšali, le v pogodbi je bil zapisan napačno. V LPR pa dodajajo, da na nepravilnost opozarjajo tudi člani nekaterih klubov, a naj bi se bali javnega razkritja.