V okviru evropskega projekta Urbana zemljina za hrano so v Mariboru pred dobrim letom dni vzpostavili mestni vrt pod Pekrsko gorco, kjer vrt obdeluje 66 najemnikov. Vrtičkarji so se med drugim izobraževali na področju urbanega vrtnarjenja, po dobrem letu dni njihovega ustvarjanja na vrtovih pa so se organizatorji odločili, da njihove pridelke postavijo na ogled strokovni komisiji, ki jim je razdelila tudi praktične nagrade.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Tekmovanje je potekalo v nekaj različnih kategorijah, iskali so največjo bučo, najtežji paradižnik, pa tudi zelenjavo nenavadnih oblik in najlepše barve. Kaj je namen tekmovanja?
»Namen tekmovanja je prikazati prvi del sezone vrtnarjenja na tem mestu, pod Pekrsko gorco, pogledati in oceniti pridelek, pa se malo podružiti z vrtičkarji,« pravi Barbara Kobale iz E-zavoda. Vrtičkarice so na svoje pridelke izredno ponosne. S kakšnim pridelkom sodeluje Milena Šprajc: »Na tekmovanje sem prinesla veliko bučo v obliki pasje kosti. Nisem še videla buče v takšni obliki. Sicer rada vrtičkam, zato mi zelenjava lepo raste.«

Lucija Vajdič je pridelala dober krompir in malancane: »Tekmovanje je zelo zanimivo. Zakaj ne bi pokazal svojih pridelkov, če si se potrudil in je pridelek dober in obilen. Pavla Geržina je krompir, s katerim se je udeležila tekmovanja, že poprej natančno stehtala, povprašali pa smo jo tudi, zakaj rada vrtnari: »Vrtnarim že od malega, zato mi je to v užitek. Malo si v družbi, na svežem zraku, potem pa še domače poješ.«

Projekt združuje osem partnerjev, vodilni je Mestna občina Maribor, poleg nje in E – zavoda pa sodelujejo še Društvo Aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije in še drugi. Glavni cilj projekta je sicer uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.