Mariborski krizni center Palčica naj bi začel delovati 1. februarja 2023. Foto: Pixabay
Mariborski krizni center Palčica naj bi začel delovati 1. februarja 2023. Foto: Pixabay

V Mariboru bodo kmalu odprli krizni center za otroke do šestih let Palčica, ki bo drugi tovrstni v državi. Za zdaj edini tak krizni center za otroke, ki jih je treba zaradi ogroženosti nemudoma umakniti iz domačega okolja, deluje v Grosupljem. A ker so potrebe po namestitvi predšolskih otrok vse večje, bo v Mariboru predvidoma februarja odprl vrata še en krizni center Palčica.

Ker je en krizni center za otroke premalo, potrebe pa so velike, so v Centru za socialno Maribor zadnjega pol leta iskali primerno nepremičnino za drugi krizni center Palčica v Sloveniji. Zdaj so našli in najeli stanovanjsko hišo v Bresternici, v kateri bo prostora za 10 malčkov iz vse Slovenije, starih od 0 do 6 let. Cilj je, da krizni center za najmlajše odpre vrata do 1. februarja, razlaga direktorica mariborskega CSD-ja Marjana Bravc.

Hiša zavetja Palčica zagotavlja nujno namestitev za predšolske otroke, ki so doma ogroženi. "Gre za otroke, ki prihajajo iz zelo neugodnega družinskega okolja, zlorabljene otroke, včasih gre za namestitev dojenčka neposredno iz porodnišnice, lahko gra za fazo nameščanja v rejniško družino, ko ta še ni izbrana ali pripravljena," dodaja Bravčeva.

V mariborski Palčici bo za otroke skrbelo 9 zaposlenih, ustrezno usposobljenih tudi za delo s fizično poškodovanimi, zlorabljenimi ali kako drugače zanemarjenimi malčki. Prostore trenutno opremljajo, pri tem pa prosijo tudi za pomoč oz. donacije v obliki pohištva in opreme ali sredstev z nakazilom na račun. Potrebujejo ustrezno opremo za deset malčkov, kot so posteljice, vozički, stolčki in pohištvo.

Namestitev v Palčici je začasna in kratkotrajna, vedno v prisotnosti pristojnega CSD-ja in pod pogojem, da v tistem trenutku ni ustreznejših rešitev, pristojni pa jo izvedejo na podlagi določil Družinskega zakonika.