Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je danes v Mariboru s županom Sašo Arsenovičem in županom občine Hoče - Slivnica Markom Soršakom podpisal protokol o nadaljnji uresničitvi infrastrukturnih projektov na območju Maribora. Mdr. gre za oživljanje mariborskega letališča, izgradnjo cestnega tunela v središču Maribora in mestne zahodne obvoznice.

Za že več let bolj kot ne samevajoče mariborsko letališče naj bi še letos izbrali koncesionarja, je dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, in ob tem napovedal, da bodo še ta mesec objavili javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del za prvo fazo mariborske zahodne obvoznice. Za naslednji dve etapi je junija predvidena javna razgrnitev, državni prostorski načrt pa naj bi sprejeli prihodnje leto. Del obvoznice bo potekal tudi po občini Hoče - Slivnica. Župan Marko Soršak: »Vsi, ki potujejo od Maribora proti Ljubljani oz. okoliški občani proti Mariboru, so priča vsakodnevnim jutranjim zastojem. Ko bo tranzit preusmerjen na zahodno obvoznico, bo s tem razbremenjen tudi ta vsakodnevni zamašek.«

Država naj bi financirala tudi od 40 do 50 milijonov evrov vredno izgradnjo tunela pod središčem Maribora, s čimer bi razbremenili prometni tranzit med vzhodnim in zahodnim delom mesta. Župan Saša Arsenovič meni, da bi po najbolj optimističnih načrtih z gradnjo lahko začeli leta 2024. Maribor bi s tunelom opustil idejo o gradnji severne obvoznice. Država naj bi še letos prevzela upravljanje dotrajanega Malečniškega mostu, ki bo nato deležen obnove, prav tako bodo uredili novi podvoz Ledina in cesto Bresternica-Jurij.