Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborčane, ki jih ogreva Energetika, je razburila občutna podražitev daljinskega ogrevanja. Z januarjem je cena toplote s 84 evrov na megavatno uro poskočila na kar 150 evrov. To je več kot dvakrat več kot v Ljubljani in Celju. V Energetiki Maribor so sicer že v prejšnjem tednu napovedali podražitev zaradi nove, višje nabavne cene plina, a ker naj bi dvig blažili z zaslužkom od prodaje elektrike, je takšna, 80 odstotna podražitev ogrevanja, vseeno presenečenje.

Povprečna položnica Energetike bo s 86 evrov v decembru januarja narasla na kar 141 evrov za gospodinjstvo, in to ob enako milem vremenu, če bo hladneje, pa še za več. Nova cena jezi Mariborčane, ki že snujejo strategije, kako preživeti. Zapirali bodo radiatorje, saj si takega poskoka cen ne morejo privoščiti, so nam povedali v anketi mimoidoči.

Občutna podražitev je za občane presenečenje tudi zaradi ukrepa vlade, ki je omejila ceno zemeljskega plina za daljinsko ogrevanje gospodinjstev. V Energetiki Maribor pojasnjujejo, da bi bila brez zamejitve cen plina podražitev še večja. Vodja proizvodnje Miran Rožman: "Stroškovna cena toplote je bistveno višja od cen, ki jih imamo v naših cenikih."

V Energetiki so nameravali podražitev ogrevanja ublažiti s prihodki od prodaje elektrike, a so se januarja borze z elektriko sesule, dodaja Rožman: "Elektrike ne moremo več prodajati po fiksnih cenah, prodajati jo moramo na borzah in s tem je zadeva postala zelo volatilna."

Energetika Maribor s toploto oskrbuje več kot 13.000 odjemalcev in kot energent uporablja izključno plin. Svoje cenike bodo spreminjali mesečno, napovedujejo. Tak se lahko že februarja ogrevanje znova podraži.

Mariborska občina je lani uvedla energetske vavčerje za pomoč najbolj ogroženim občanom pri ogrevanju. Na vprašanje, ali podoben ukrep pripravljajo tudi letos, pa za zdaj niso odgovorili.