Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z veliko rastjo okužb v Podravju se je močno povečal tudi pritisk na mariborsko vstopno covidno točko. Kljub spremenjenim pravilom za PCR-testiranje v prihodnjih dneh pričakujejo še večji priliv pacientov. Tudi v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru število covidnih hospitalizacij počasi narašča.

Število covidnih bolnikov v UKC Maribor je naraslo na 110, kar je 27 več kot pred tednom dni, a glavnino priliva kot posledico sedanjih rekordnih številk okužb pa še pričakujejo. "Ob tako velikem številu dnevno okuženih se bojimo, da bodo pri necepljenem deležu starejše populacije težave in to se že kaže v rasti hospitalizacij," pojasnjuje vodja Urgentnega centra Gregor Prosen. Tudi na urgenci je število sprejemov nadpovprečno veliko, prihaja veliko starejših, ki v dveh letih epidemije niso dobili ustrezne terapije in se zdaj kažejo posledice na zdravju. Vsakega pacienta testirajo in med njimi odkrivajo okužbe. Pri tem težav ni, za razliko od četrtega vala, ko je bilo upiranja pacientov veliko, zaradi agresije pa je 4-krat morala posredovati policija.

Veča se tudi pritisk na mariborsko vstopno covidno točko, kjer se je dnevno število odvzetih brisov v primerjavi z vrhom 4. vala podvojilo. Direktor mariborskega ZD Jernej Završnik pojasnjuje, da se približujejo številki tisoč odzvetih brisov na dan, pričakujejo pa, da se bo priliv kljub spremenjenemu protokolu testiranja še povečal.

Vse, ki bodo prišli na PCR test in jih nanj ne bo napotil zdravnik, prosijo, naj se pred tem naročijo po telefonu, in s teboj prinesejo potrdilo o pozitivnem hitrem testu ali testirno ploščico.

Prisluhnite tudi Radijski tribuni o razmerah pred pričakovanim vrhom petega vala epidemije.

Pred vrhuncem petega vala