Otroška igrala Foto: Reuters
Otroška igrala Foto: Reuters

V Ljubljani imajo kar 214 javnih otroških igrišč, v Mariboru samo 17. Razlika, ki precej bode v oči. Novo, 18. igrišče naj bi kmalu postavili v Radvanju, v Macunovi ulici, kjer bodo letos postavili učilnico na prostem, prihodnje leto pa še igrala. Sicer pa obstoječa igrišča v Mariboru dobro vzdržujejo, pravi Anja Pavličič z mariborske občine: "Lani smo nabavili nekaj novih igral in nadomestnih delov in tudi v letošnjem letu imamo nekaj sredstev za ta namen."

Za vzdrževanje otroških igrišč MOM vsak mesec nameni 1.800 evrov, dodaja Pavličićeva. Vandalizma, kot pojasnjuje, ni, najpogosteje pa pride do okvare vzmeti, vendar ne zaradi slabih namenov. Najpogosteje popustijo zaradi teže uporabnikov.

Mariborska igrišča so nedavno organizirano obiskali in ocenili otroci. Za najboljše so izbrali otroško igrišče v mestnem parku. Več pomanjkljivosti so našli na igriščih na Titovi cesti in v Slovenski ulici; želijo si več igral in večja. Po besedah Tadeje Dobaj iz ZPM Maribor so otroci dejali, da bi lahko bilo igral več, predvsem tistih za večje otroke.

"Seveda je otroških igrišč v Mariboru premalo. Imamo dovolj zelenih površin, kjer bi jih lahko postavili, in tako kot otroci, si jih tudi mi želimo več," pravi Dobajeva, ob tem pa opozori, da so igrala na vseh igriščih enaka oziroma podobna, zato bi lahko namestili sodobnejša, k sodelovanju pa povabili študente arhitekture.