Vlada Republike Slovenije je ob predhodnem soglasju mestnega sveta Mestne občine Maribor sprejela odlok o načrtu za kakovost zraka v Mariboru, skupaj s programom ukrepov do leta 2022. Prvi sklop predstavljajo ukrepi na področju učinkovite rabe energije in uporabe obnovljivih virov energije, drugi promet, tretji sklop pa predstavljajo podporni ukrepi, ki se nanašajo na varovanje in obnavljanje zelenih površin.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Za uresničitev ukrepov za Mestno občino Maribor načrtujejo 28 milijonov evrov, od tega za ogrevanje skoraj 18 in za promet 10 milijonov evrov. Občina bo zagotovila 8 milijonov 700 tisoč evrov, država skoraj 13 milijonov evrov, viri iz skladov Evropske unije ter javno - zasebnih partnerstev pa znašajo 6 milijonov 800 tisoč evrov. Na področju ogrevanja imajo določene prioritete, pravi Jože Jurša z Ministrstva za okolje in prostor: "Prva prioriteta je toplotna izolacija stavb in zmanjšanje potreb po prekomernem ogrevanju, druga prioriteta je na zgoščenih območjih poselitve optimizirati daljinsko ogrevanje oziroma ogrevanje s plinom."

Šele na nezgoščenih območjih poselitve, kjer imamo praviloma samostojne ogrevalne naprave na les: "bo država zagotavljala spodbude za sodobne male kurilne naprave," dodaja Jože Jurša.

Tudi na področju prometa potekajo številne spremembe, zlasti na področju javnega potniškega prometa, ob tem pa še, kot pravi vodja skupnih služb varstva okolja na Mestni občini Maribor Cvetka Slana: "sledimo tudi, da bi se čim več delovnih vozil v naših javnih podjetjih zamenjalo za vozila s prijaznejšim in okolju primernejšim virom energije."

Podporni ukrepi za naše okolje in čistejši zrak pa se nanašajo tudi na varovanje zelenih površin, saj izboljšujejo mikroklimo in ozaveščajo občane o kakovosti zraka.