Novi vladni odlok prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Določa pa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Mariborska občina nove ukrepe vlade pozdravlja, ob tem pa napoveduje še dodatne ukrepe.

Vlada želi z novim odlokom še dodatno zajeziti širjenje koronavirusa in preprečiti kršitve dosedanjih ukrepov, saj se jih nekateri niso držali. Tako je prepovedano tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine. Na mariborski občini odgovarjajo, da so na novi odlok dobro pripravljeni in da bodo za nadzor njegovega izvajanja, za kar sicer skrbita inšpekcija in policija, aktivirali tudi pripadnike civilne zaščite. Ob tem na občini načrtujejo še ukrepe omejevanja gibanja na najbolj izpostavljenih mestnih točkah; na kritičnih mestih bodo namestili tudi informacijske table.

V Slovenski Bistrici, denimo, dodatnih ukrepov ne načrtujejo, a župan Ivan Žagar v isti sapi občane poziva, da se naj obnašajo odgovorno in naj spoštujejo vse sprejete odloke: »Ostanite doma, ne družite se – da se bomo lahko družili kasneje.«

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak ni presenečen, da je prišlo do omejitve gibanja zunaj občine, saj nekateri res niso spoštovali dosedanjih ukrepov: »Včeraj so na igrišču v Slivnici igrali košarko, nekaj jih je igralo nogomet oz. so se rekreirali. Dobili smo tudi prijavo, kako so se nekateri rekreirali pri osnovni šoli v Hočah.« Prav tako opozarja, da so v občini v teh dneh gasilci dvakrat posredovali zaradi požarov v naravi, navkljub prepovedi kurjenja v naravi.

Foto: Rajzefiber
Foto: Rajzefiber