Mestna občina Maribor želi ponovno obuditi izvajanje participativnega proračuna, to je mehanizma, pri katerem občani neposredno odločajo o porabi vsaj manjšega dela proračunskih sredstev.

Maribor je to poskusno uvedel pred petimi leti kot prva občina v Sloveniji in je dve leti zatem skušal to nadaljevati, a se je zatikalo že pri izvedbi projektov, ki so jih kot smiselne izbrali krajani, pa tudi pri zagotavljanju sredstev. Na občini napovedujejo, da naj bi se to zdaj spremenilo.

Mariborska občina bo za projekte, ki jih bodo izvedli v sklopu participativnega proračuna, namenila v dveh letih pol milijona evrov, kar je bistveno več sredstev kot doslej. Župan Saša Arsenovič si želi, da bi se občani v to čim bolj vključili in podali svoje predloge za projekte, ki bi pomenili izboljšanje kakovosti življenja v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih.
Že prihodnji teden je predvideno obveščanje meščanov o participativnem proračunu, vključno z delavnicami, in zbiranje njihovih predlogov za projekte. V drugi polovici novembra naj bi sledila pregled in ovrednotenje prispelih predlogov, o njih pa bodo občani glasovali na digitalni platformi ConsuI v začetku decembra. Z glasovanjem bo tako nastala lista projektnih predlogov, ki jih bo župan nato predlagal za umestitev v proračun za prihodnji dve leti, in sicer na podlagi ocene možne realizacije v posameznem proračunskem letu.

Pripravo modela participativnega proračuna, obveščanje o tem, izvedbo delavnic in delovanje projektnih pisarn ter prilagoditev digitalne platforme bosta zagotovila Zavod PIP in Fundacija Prizma, denar za izvedbo izglasovanih predlogov pa bo zagotovila mariborska občina.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat