Sortirnica mariborske Snage miruje že tretji teden. Ker se je v tem času nakopičilo že za 1900 ton odpadkov, le-te zdaj v sortiranje v Lenart začasno odvaža podjetje Salomon. Iz Snage so šele prejšnji petek sporočili, da sortirnica stoji zaradi sistemske napake, mariborska občina pa je pojasnila, da naprava miruje zaradi nerazrešenih težav med Snago in izvajalci, ki so sortirnico postavili.

Na mariborski občini, kjer so jih o težavah kopičenja smeti ob napravi opozorili občani in ne Snaga, pričakujejo, da bo Snaga z izvajalci rešitve poiskala do konca meseca. Podžupan Samo Peter Medved je dejal, da je zaplet posledica nenavadnega oz. slabega vodenja investicije sortirnice, v dokazilih o obratovanju objekta in v drugih odprtih vprašanjih med Snago kot naročnikom ter izvajalcema Kostakom in Stadlerjem: »Sam smatram, da gre za določen vidik izsiljevanja oz. pogojevanja s strani izvajalca, kar je nesprejemljivo in se ne bi smelo dogajati.«

Predsednik uprave Kostaka Miljenko Muha vse očitke zavrača in izpostavlja, da Snaga že 14 mesecev, vse od konca poskusnega obratovanja sortirnice, ne želi podpisati zapisnika o prevzemu naprave, čeprav jo uporablja, in je sortirnica konec lanskega junija tudi pridobila uporabno dovoljenje. Dodaja še, da Snaga v tem času tudi ni sklenila pogodbe o vzdrževanju naprave. O aktualni zaustavitvi pa: »Linija se je samodejno ustavila zaradi zagona varnostnega modula na napravi, do česar je prišlo zaradi opustitve Snage pri vzdrževanju sortirnice in nepooblaščenega poseganja v napravo. Pomeni, da je nekdo na napravi opravljal določene zamenjave, napačno povezal konektorje, zato so se vključili vsi varnostni sistemi in tako linija trenutno ne deluje.«

Celoten varnostni sistem se je zato porušil, zdaj pa bi morali pred ponovnim zagonom zaradi zagotovitve varnega delovanja pregledati celotno napravo. Iz Snage so danes pisno sporočili, da z izvajalcema intenzivno rešujejo še nerešena vprašanja in da delajo vse, da bi v najkrajšem možnem času ponovno vzpostavili njeno delovanje. Pripisali so, da je Snaga že junija lani objavila javno naročilo za vzdrževanje sortirnice, na katerega se podjetje Stadler ni prijavilo, in tudi v kasnejšem ponovljenem postopku ni oddalo ponudbe. Pri Kostaku pa upajo, da bodo z novim vodstvom Snage, od julija jo vodi Franc Dover, kmalu razrešili težave.

Sortirnica je bila izvedena v mandatu prejšnjega župana Andreja Fištravca, ko je Snago vodil Cveto Žalik. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je naslednje vodstvo podjetja vložilo tudi kazenske ovadbe. Spomnimo, da je nadzorni odbor občine v poročilu med drugim zapisal, da je zaradi precenjenega prikazovanja razpoložljivih količin odpadkov v fazi načrtovanja naprave od nekdanjih vodstev občine in Snage povzročilo predimenzioniranost sortirnice.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik