Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Mineva prvi mesec, odkar je vodenje mariborske Snage prevzel Vito Martinčič. Njegovo imenovanje je sprožilo vihar med zaposlenimi, ki so si želeli, da bi vodenje podjetja nadaljeval Franc Dover. Preverili smo, kaj podjetje čaka pod novim vodstvom, v drugi polovici leta.

Po več letih težav zaradi sporne naložbe v sortirnico odpadkov je dosedanji direktor podjetje stabiliziral: predlani je bil dobiček dober milijon, lani pa okoli 400 tisoč evrov. Letošnji načrt je 340 tisočakov, novi direktor Vito Martinčič pa o obetih pravi:

"Obeti za letošnje leto so stabilni. Pričakujem, da bomo predvsem na osnovi intenzivnejše tržne dejavnosti rezultat nekoliko izboljšali in do konca leta uravnali denarni tok, če bo vse teklo po načrtih."

tržno dejavnost želijo s 14-ih povečali na največ dovoljenih 20 odstotkov, čakajo tudi na okoljevarstveno dovoljenje za večizmensko delo sortirnice. Bojijo se zaprtja madžarskega trga za lahke frakcije, ki bi lahko vodilo v zvišanje cen položnic, poslovanje Snage pa najeda še 6 milijonov kredita za sortirnico in dotrajan vozni in tehnološki park.

Prav načrtovana posodobitev voznega parka z delom dobička naj bi sprla prejšnjega direktorja in mariborskega župana, ki naj bi želel več denarja za občinski proračun. Kako bodo podjetje vendarle posodobili?

"Tisto, kar opažam, je, da je amortizacija za letos večja kot za lani, torej je nadzorni svet omogočil Snagi, da se hitreje obnavlja glede na to, kolikšna je v tem trenutku amortizacija."

Podrobnejši načrt pa bodo naredili avgusta, pravi direktor, ki pravi, da večjih sprememb ne načrtuje, a delavci pričakujejo poglobljene pogovore po koncu dopustov.

Več pa v oddaji:

Vito Martinčič, direktor mariborske Snage