Snagina sortirnica odpadkov v Mariboru, ki dva meseca ni obratovala, je od danes ponovno v pogonu. Kot je znano, je naprava mirovala zaradi nerešenih vprašanj med Snago in podjetjema Stadler in Kostak, ki sta sortirnico postavili. Poročali smo že, da so vpleteni nesoglasja le razrešili in so pred podpisom tripartitnega dogovora.

V mariborski Snagi so potrdili, da so na podlagi uspešne poravnave s podjetjema Kostak in Stadler, ki sta postavila sortirnico, to ponovno zagnali. Spomnimo, da je sortirnica več tednov stala zaradi odprtih vprašanj med komunalnim podjetjem ter Stadlerjem in Kostakom. Zdaj je bila odpravljena še zadnja ovira za poravnavo oz. medsebojni tripartitni sporazum, potem ko sta se sešla izvajalca in se dogovorila o podrobnosti glede obveznosti. Direktor Kostaka Miljenko Muha pravi, da so razrešili nekatera tehnološka vprašanja: »Dogovor med Snago in Kostakom kot vodilnim partnerjem, smo morali potrditi še s Stadlerjem kot drugim pogodbenim partnerjem. Kostak bo v določenem času odpravil še nekaj lepotnih napak, kot je denimo ureditev dela asfalta. Interes vseh nas je, da linija normalno deluje.« Muha dodaja, da bodo zdaj poslovni dogovor med Snago, Kostakom in Stadlerjem formalizirali pravniki, v sredini oktobra pa bi pogodbo lahko podpisale vse tri strani.

Iz Snage so sporočili še, da je bil pred ponovnim zagonom sortirnice opravljen pregled vseh varnostnih elementov, prav tako so ročno testirali delovanje posameznih komponent in odpravili manjše napake. Na podlagi rezultatov pregleda, ki ga je opravil Stadler, so ocenili stanje, ponovno zagnali alarme in tako znova omogočili delovanje sortirne linije v mariborskem Centru za pridobivanje sekundarnih surovin, kot se uradno imenuje mariborska sortirnica.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik