Dr. Kristina Toplak, avtorica Migracijskega pojmovnika. Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Dr. Kristina Toplak, avtorica Migracijskega pojmovnika. Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

Mariborska založba Aristej je v sklopu poljudnoznanstvene zbirke Pojmovniki za mlade izdala že 11. knjigo, tokrat o migracijah. Predstavili so ga v Univerzitetni knjižnici Maribor, kjer so v likovnem razstavišču odprli še razstavo priznanega ilustratorja in striparja Izarja Lunačka, ki je z ilustracijami opremil celotno knjižno zbirko.

Založba Aristej v zbirki Pojmovniki za mlade že več kot dve desetletji prinaša nova znanja domačih avtorjev s področja humanistike in umetnosti, spregledana v šolskih učbenikih. Najnovejši, že 11. Pojmovnik v času množičnih selitev ljudi po vsem svetu prinaša znanja o migracijah v poljudni, privlačni podobi in razumljivem jeziku. Avtorica Migracijskega pojmovnika dr. Kristina Toplak z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU v osmih poglavjih pojasnjuje osnovne pojme o migracijah: »Razložim, kaj so migracije, kako jih delimo, različne izraze, ki se uporabljajo, tudi takšne manj primerne in tiste uradne. V knjigi je veliko stvari, za katere sem presodila, da jih mladi morajo poznati«.

"Migracijski pojmovnik smo napisali, ker o tem pojavu, ki ga doživljamo tudi pri nas, kroži veliko neresnic ali napačnih informacij, ki jih povzemajo tudi mediji in družabna omrežja", pravi urednica založbe Aristej Emica Antončič. Knjiga na 136 straneh predstavi tudi zgodovino migracij na Slovenskem in prinaša premislek o migracijah v prihodnje. Besedilo bogatijo dokumentarne fotografije in kritične ilustracije striparja Izarja Lunačka. Migracijski pojmovnik je namenjen mladim od 15. leta in tudi odraslim, avtorji pa upajo, da ga bodo uporabili predvsem v šolah.