Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal

Mariborski mestni svetniki so v prvem branju potrdili spremembe odloka o ustanovitvi Mariborskih lekarn. Ta predvideva lastniški vstop še petih občin, kar bi odpravilo dolgoletno neskladnost z zakonodajo, po kateri morajo biti ustanoviteljice vse občine, kjer ima zavod lekarno. Predlog je sprožil tudi nekaj kritik.

Mariborske lekarne imajo poslovalnice tudi v občinah, ki doslej niso bile ustanoviteljice, to so Lenart, Šentilj, Lovrenc na Pohorju in Ruše. Ozemlje mora biti po zakonu povezano, zato bodo dodali še še Sveto Ano, kjer lekarne še ni. Zaplet je bil več let nerešen, saj se s pridružitvijo spreminjajo lastniški deleži. Mariborski bi padel s 84 na 60 odstotkov, v skladu z novim dogovorom pa bo 74 odstoten. Občinski pravni zastopnik Gregor Živko:

"To razmerje med mariborskim deležem in deleži obstoječih ustanoviteljic ostaja enako, hkrati pa da, bom rekel, ne profitirajo tudi nove ustanoviteljice, da dobijo tudi v primerjavi z obstoječimi nek razumen delež."

Lekarne v pridruženih občinah so pomembne, saj so lani ustvarile več kot petino vsega prometa in skoraj polovico dobička. Opozicijski svetnik Primož Juhart pa je prepričan, da se je položaj mariborske občine z novo ureditvijo oslabil:

"Mi si bomo lahko izplačali 10 odstotkov manj rezultata že za to leto, kar znaša okrog 100 tisoč evrov, torej finančne posledice so."

Župan Saša Arsenovič priznava, da je pri lastništvu še nekaj težav - tudi v nekaterih dosedanjih ustanoviteljicah Mariborske lekarne še nimajo enote, a računa na razvojno priložnost:

"Glede Svete Ane še moram povedati, da v upanju, da bo tam nekoč lekarna, smo že sedaj jim ta delež dali, vendar tako, da nimajo udeležbe na dobičku, dokler ne bo tam aktivirana lekarna. Tega nismo mogli narediti pri tistih lastnikih, ki sedaj že imajo delež in imajo koncesionarje. "

Župan in občinski odvetnik sta zagotovila, da mariborska občina v odločanju še naprej ohranja primat.