Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po nedavno sprejetem interventnem zakonu (ki pri obvladovanju epidemije koronavirusa omogoča začasni ali predčasni odpust zapornikov) bo v Sloveniji začasno iz prenatrpanih zaporov v državi na svobodo odkorakalo 68 zapornikov. Mariborske zapore je danes začasno zapustilo 9 obsojencev. Gre za zapornike, ki niso bili obsojeni za težja kazniva dejanja in varnostno niso problematični, pojasnjuje vodstvo zapora. Kljub temu mariborski zapori s 153-mi zaporniki ostajajo prezasedeni in kadrovsko podhranjeni.

Od 162 zapornikov, ki so na prestajanju kazni v mariborskih zaporih, jih je torej 9 danes začasno- za en mesec z možnostjo podaljšanja- odkorakalo na svobodo. Gre za obsojence, ki so bili varnostno ocenjeni kor neproblematični, imajo urejeno bivališče in tudi sicer pogoje za bivanje v tem času, pojasnjuje direktor zaporov Robert Šilc in dodaja: "Gre za ljudi, ki so državljani Republike Slovenije ali pa imajo vsaj dovoljenje za bivanje pri nas urejeno, nastanitev, družino. Gre za kazniva dejanja, v katerih ni nasilja oziroma nasilja v družini oziroma niso del kakšnih večjih kriminalnih združb in podobno"

Začasni odhod 9 obsojencev bo le malo izboljšal prezasedenost v zaporu. Tam ostaja še 153 zapornikov, kar je še zmeraj več od prostorskih zmožnosti: "Kapaciteta matičnega zavoda v Mariboru je 140," pravi Šilc.

Na vprašanje, zakaj niso glede na prezasedenost začasno odpustili še več obsojencev, direktor Šilc odgovarja: "Moramo še vedno poskrbet za varnost ljudi zunaj."

Za tiste, ki ostajajo v zaporu, bivanje in delo ostajata prilagojena: "Nimajo obsojenci možnosti izhodov, tudi ne obiskov. Proizvodni del - v delavnicah je delo ustavljeno. Delo teče samo v okviru teh hišnih del."

V zavodu izvajajo tudi splošne preventivne ukrepe z večkratnim čiščenjem kljuk, stikal, na obroke hodijo v manjših skupinah. Samozaščitno ravnajo tudi zaposleni. Za zdaj uspešno, dodaja direktor. Testiranje so opravili pri enem zaposlenem, rezultat pa je bil negativen.