Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Mariborska občina je po dveh desetletjih prizadevanj pred sprejetjem občinskega prostorskega načrta. Ta je trenutno v javni razgrnitvi, ki bo trajala do začetka julija, želijo pa si, da bi ga mestni svetniki potrdili še pred koncem leta.

Nov občinski prostorski načrt ni revolucija, temveč evolucija dosedanjega iz leta 2001 in pripravljen na temeljih urbanistične zasnove mesta iz leta 2004. Podžupan dr. Samo Peter Medved:

"S tem OPN-jem se ustvarja prostorski red, kjer lahko vsi vidijo, kje je možno kaj delati, kaj investirati, kaj graditi, kje je možno delati občinske podrobne prostorske načrte in druge prostorske akte. Do zdaj smo imeli razpršeno gradnjo, imeli smo sive cone, zdaj pa je s tem sprejemom tukaj nastal nek red."

Strokovni pripravljavec dr. Andrej Žižek z urbanističnega podjetja ZUM pravi, da cilj bistvenega povečanja zazidljivih površin zaradi državnih kriterijev ni bil uresničljiv, zato so ubrali drugo pot:

"Treba je zagotoviti čim več pogojev za to, da se mesto zgoščuje, se pravi, da se najdejo rezerve znotraj mesta, da se definirajo degradirana območja in da se ta območja začnejo spreminjati v območja višje kakovosti."

Naštejmo nekaj poudarkov: več kmetijskih zemljišč, predvsem na jugozahodu, bi spremenili v stavbna, a za parcelo s Pekrskimi pujski investitor in občina še nista našla nadomestnega. Pod Pohorje bi umestili igrišče za golf. Na novo bi uredili pokopališče Dobrava. Centralnim dejavnostim bi namenili velik del degradiranega Melja, v dogoški gramoznici pa bi možnost proizvodnje ostala. Občani se lahko s predlogom podrobneje seznanijo med javno razgrnitvijo do 3. julija na občinski spletni strani, vsak delovnik v razstavišču Urban v Grajski ulici 7 in na več javnih obravnavah.

Spletna stran OPN: https://maribor.si/mestni-servis/prostorski-razvoj-in-gradnja/obcinski-prostorski-nacrt-mo-maribor/