Novi koronavirus je tudi obrtnike in podjetnike soočil s težkimi izzivi. Navkljub temu je Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor svojim članom tradicionalno podelila jubilejna priznanja, to pa je bila tudi priložnost, da si obrtniki izmenjajo informacije o delu v spremenjenih okoliščinah, ki so posledica covida-19.

Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor poudarjajo, da se obrtniki in podjetniki zaradi posledic novega koronavirusa vsakodnevno borijo za preživetje, nekateri so bili primorani svoja podjetja tudi zapreti. Predsednik zbornice Aleš Pulko vendarle pravi, da je trenutno stanje boljše, kot so ga pričakovali: »V tem trenutku tudi izvozniki še ne beležijo večjih padcev, celo obratno. V drugi polovici avgusta in v začetku septembra so izvozna podjetja začela dobivati nove posle za konec leta. Če se bo ta trend nadaljeval, bosta jesen in zima kar prijetna.«

V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so v času protikoronskih ukrepov njihovim članom nudili vso podporo, to pa delajo še naprej, saj koronska kriza še kar traja. Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh pravi, da je situacija trenutno še težka, a ostaja optimist in pozdravlja ukrepe v petem protikoronskem zakonskem paketu.

Mariborski obrtniki in podjetniki so na cehovskem srečanju vendarle prepričani, da bodo prebrodili težave. Tega mnenja je tudi Kristijan Nikl, prokurist mesarstva Nikl, eden od treh prejemnikov plakete za 50-letno delovanje. Letos sta zbornično plaketo za jubilejnih 50 let delovanja sicer prejeli še mariborska frizerka Viktorija Jarc in imenu družinskega podjetja Foto Tatjana Natalija Jelušič Babič.

Viktorija Jarc, Kristijan Nikl, Natalija Jelušič Babič Foto: Radio Maribor/OOZMB
Viktorija Jarc, Kristijan Nikl, Natalija Jelušič Babič Foto: Radio Maribor/OOZMB