V minulih dneh so več slovenskih občin zajele padavine z močnejšim vetrom in udari strel. Ponekod je bila napovedana tudi verjetnost toče, zato so v Letalskem centru Maribor, kjer skrbijo za protitočno obrambo Podravja, Prekmurja in širše, ta teden poleteli že dvakrat.

V Letalskem centru Maribor, kjer se proti toči še zmeraj borijo zgolj z enim letalom, so letos začeli posredovati nekoliko kasneje, 25. junija, saj so čakali na podpis pogodbe. Z enim letalom pokrivajo območje, veliko 4 tisoč kvadratnih kilometrov; tako skrbijo za protitočno obrambo Podravja, Prekmurja, dela Koroške in Slovenskih Konjic, razlaga Darko Kralj iz Letalskega centra Maribor. V tej sezoni imajo glede na skopo odmerjena sredstva na voljo 18 ur letenja, poudarja sogovornik, a to ni edina omejitev pri njihovem delu: »Pri nas posadka dežura od 9. do 19. ure. Letališče je v Mariboru namreč odprto samo do sedme ure zvečer, zato ne moremo dobiti dovoljenja, da bi lahko leteli tudi kasneje. To je zadnja leta velika težava, saj se tudi nevihte lahko razvijejo proti večeru.« Darko Kralj še meni, da bi morala država omogočiti najugodnejše pogoje za njihovo delo.

Sezona neviht s točo sicer traja od aprila do oktobra. Letalski center Maribor je letos sam investiral v posodobitev statistične programske opreme, želijo pa si tudi, da bi lahko kupili še vsaj eno protitočno letalo. Posamezna intervencija v zraku traja od 20 minut do dveh ur, je še pojasnil Kralj.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor