Mariborsko sortirnico odpadkov, ki že od konca julija ne obratuje, bodo po napovedih Snage ponovno zagnali prihodnji teden. Kot je znano, naprava miruje zaradi sistemskega izklopa, kot posledica nerešenih vprašanj med Snago in podjetjema Stadler in Kostak, ki sta sortirnico postavili. Zdaj so vsi udeleženi tik pred podpisom dogovora.

V Snagi so potrdili, da je poravnava oz. medsebojni tripartitni sporazum tik pred sklenitvijo in da rešuje vsa odprta vprašanja med tem mariborskim komunalnim podjetjem in podjetjema, ki sta sortirnico postavili, Stadlerjem in Kostakom. Snaga je za sporazum že pridobila tudi soglasje nadzornikov in družbenikov, dokument poravnave pa odpravlja tudi nekaj pomanjkljivosti na sortirnici ter ureja Snagin formalni prevzem naprave in tudi vprašanje njenega vzdrževanja, pravi Irena Bartok, strokovna sodelavka za splošne zadeve v Snagi: »S tem sporazumom se bodo sprostila tudi sredstva vložene bančne garancije. Prišli bomo do stanja, da bodo vse zadeve medsebojno poravnane, naprava pa bo delala tako kot mora.«
Da so tik pred dogovorom, je potrdil tudi direktor Kostaka Miljenko Muha.

K dogovoru je verjetno pripomogla tudi študija Fakultete za strojništvo mariborske univerze, ki je pokazala, da je učinkovitost sortirnice takšna, kot je bila predvidena. Med neobratovanjem sortirnice vozijo, kot je znano, mešane komunalne odpadke drugam, a to, kot zagotavljajo v Snagi, ne bo povzročilo zvišanja cen odvoza odpadkov za občane.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik