Direktor Marproma Bernard Majhenič. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Direktor Marproma Bernard Majhenič. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Kot mnogi drugi upravljavci slovenskih smučišč je tudi mariborsko javno podjetje Marprom zaradi otežene sezone zašlo v finančne težave. Dodaten udarec predstavljata še včerajšnja prepoved delovanja žičniških naprav.

V Marpromu najbolj kritizirajo pogosto spreminjanje ukrepov. V minulih dneh so se na primer pripravili na izvajanje testiranja na COVID na smučišču, a so morali zaradi zaprtja načrte nenadoma preklicati. Direktor Bernard Majhenič:

"Za nas to pomeni nevzdržno stanje. Pomeni, da kadrovska en teden ljudi zaposluje, drugi teden jih odpušča, en teden jih daje na čakanje, drug teden jih sprejema ..."

Kritični do načina sprejemanja ukrepov

Sogovornik je prepričan, da vlada odloke sprejema brez ustrezne obrazložitve. Tudi včerajšnjega, zaradi strahu pred poškodbami, ki bi obremenile zdravstveni sistem. Do zdaj so namreč našteli le sedem poškodb – letos pa še nobene.

"Mi, ki smo odvisni od teh 90 ali 100 dni, kolikor traja zimska sezona, tega dejstva, da ne moremo obratovati, ne moremo kar tako mirno sprejeti. Bom malo v šali povedal: nam očitno drugega ne preostane. kot da gremo v cerkev in zmolimo, da bomo lahko obratovali, ker v cerkev lahko gremo."

Direktor dodaja, da v tujini primerljive ukrepe sprejemajo dolgoročneje in z večjim konsenzom.

Finančno stanje slabo

Na zavod za zaposlovanje bodo napotili 50 začasnih delavcev, redne pa na čakanje. Izpad prihodkov obsega več kot 260 tisoč evrov. Finančne zaloge kopnijo. Pridružujejo se pozivu Združenja slovenskih žičničarjev po celovitejšem državnem nadomestilu:

"Tekoči stroški ne pomenijo samo plač. ki jih pri nas država z zamudo 45 dni povračuje. Tukaj so tudi lizingi opreme, vzdrževanje električnih priključkov, amortizacija ... Ogromno drugih, velikanskih stroškov."

Ob nadomestilu ima združenje žičničarjev še več zahtev.