V ponedeljek bo v Mariboru znova vzpostavljen mestni potniški promet, potem ko je vlada sprostila nekatere protikoronske ukrepe. Marpromovi avtobusi bodo vozili po sobotnem voznem redu, saj šolarjev še ne bo, še naprej pa bodo veljali nekateri zaščitni ukrepi.

V Marpromu, ki v Mariboru izvaja javni avtobusni promet, že pripravljajo vozila v skladu z vladnimi ukrepi. Kot pojasnjuje direktor Marproma Bernard Majhenič, bo za potnike obvezna uporaba maske, pri vstopu si bo treba razkužiti roke. Razkužila bodo nameščena pri srednjih oz. zadnjih vratih, saj vstop spredaj ne bo mogoč, zato tudi ne bo mogoče kupiti vozovnice pri vozniku: »Bo pa mogoče odčitavanje vozovnic, zato pozivam vse, da si uredije predplačniške vozovnice.« Majhenič še pravi, da bodo vse vozovnice, ki so veljale v marcu, veljavne ta mesec.
Na vsakem avtobusu bodo posebej označili sedeže, ki jih ne bo dovoljeno uporabljati, potniki pa bodo morali vzdrževati predpisano medsebojno razdaljo – najmanj meter in pol, na kar jih bodo opozarjala tudi obvestila v vozilu. Na posameznem postajališču bodo potniki sprva izstopili, nato bodo vstopili novi. Pri tem in med čakanjem na postajališču bo prav tako treba vzdrževati zadostno medosebno razdaljo.

S sprostitvijo mestnega potniškega prometa bodo odprte tudi blagajne in na voljo informacije na mariborski avtobusni postaji – ob delavnikih od 9. do 17. ure, ob koncih tedna pa od 9-ih do 13-ih. Tako bo znova odprta tudi mestna blagajna.

V ponedeljek bo poleg mestnih avtobusov ponovno začela voziti tudi pohorska vzpenjača. Podobno kot ob vstopu na Marpromove avtobuse bo tudi pri vstopu v gondolo veljala potrebna razdalja meter in pol, razlaga Bernard Majhenič, direktor Marproma, ki upravlja krožno-kabinsko žičnico: »Kar pomeni obvezno razkuževanje rok ob vstopu v gondolo. V kabini bo lahko en potnik, kar pa ne velja za člane istega gospodinjstva.«

Gondola bo vozila vsako polno uro, med sedmo in 22-to. Kupcem marčnih mesečnih vozovnic za gondolo, polletnih in letnih bodo veljavnost teh podaljšali za obdobje, ko jih ni bilo mogoče uporabljati. Imetniki se bodo sicer morali oglasiti na blagajni pod Pohorjem, kjer bodo dobili nove oz. nadomestne vozovnice.

Ob tem so v Marpromu napovedali še, da bodo v ponedeljek v kolesarskem parku na Mariborskem Pohorju odprli rdečo progo Red line, medtem ko na preostalih dveh progah trenutno še izvajajo vzdrževalna dela. Odprtje dodatnih prog je nato načrtovano v petek, 15. maja.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik