Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Epidemiološka slika se slabša tudi v vzhodni Sloveniji. Krivulja novih okužb se je obrnila navzgor tudi v mariborski občini, kjer v zadnjem tednu vsak dan potrdijo med 40 in 70 novih primerov. V mariborskem UKC, kjer so še prejšnji teden napovedovali krčenje covidnih zmogljivosti, te spet povečujejo.

Na mariborski vstopni covidni točki, ki pokriva širše območje, dnevno opravijo okoli 300 PCR testov, pozitivnih je vsaj četrtina, pojasnjuje direktor mariborskega ZD Jernej Završnik: "Če smo še pred kratkim imeli od 30 do 40 pozitivnih izvidov na dan, jih je zadnjem tednu 70 in delež pozitivnih se je zvišal na več kot 25 odstotkov in se približuje tridesetim odstotkom."

Skrb vzbujajoče je tudi, ker so med njimi tudi taki, ki se okužijo drugič, čeprav so bolezen v preteklosti že preboleli.

V mariborskem ZD ta teden nadaljujejo cepljenje starih nad 70 let s cepivom Pfizerja. Z AstraZeneco bodo ponovno cepili v petek v UŠC-ju Leona Štuklja zaposlene v vzgoji in izobraževanju, policiji in sodstvu, ki so se za cepljenje odločili naknadno.

Kritiko nacionalnega koordinatorja Jelka Kacina, da so v Mariboru naredili napako in prednostno porabljali AstraZenecino cepivo namesto Pfizerjevega, je Završnik v celoti zavrnil. "Prvič, z zavezniki v vojni se ne kregaš, in drugič, mi vse odmerje cepiva Pfizerja in Moderne porabimo," poudarja Završnik in dodaja, da jih prejemajo ob torkih in jih vsak teden do petka v celoti porabijo.