Foto: Radio Maribor/bobo
Foto: Radio Maribor/bobo

Na infekcijskem oddelku v mariborski bolnišnici, kjer so v tem času, kot smo nedavno že poročali, v ospredju bolniki z mišjo mrzlico - ki še kar ne pojenja - imajo tačas tudi veliko bolnikov s tako imenovanimi poletnimi okužbami.

Razen tega je precej bolnikov s klopnim meningitisom, zato nas tamkajšnji strokovnjaki opozarjajo na previdnost v naravi, saj so klopi aktivni vse do jeseni. Nekaj je tudi bolnikov z drugimi oblikami meningitisa. Po besedah infektologinje Božene Kotnik Kevorkijan pa so poleg starejših bolnikov s pljučnico, ki so večinoma nepokretni, pljučnico zaznali tudi pri mlajših bolnikih, kar je presenetljivo za ta čas.

Prepih, prepotenost, uživanje hladnih pijač, temperaturne spremembe - vse to so razlogi za pljučnico, pravi Božena Kotnik Kevorkijan. Ob tem opozarja še na eno zdravstveno tegobo, ki je v poletnem času pogostejša. To so okužbe sečil, ki so pogostejše pri ženskah, zato po kopanju ne bodimo v mokrih kopalkah. Še posebej velja previdnost pri kopanju v bazenih, pri čemer se lahko okužimo tudi s črevesnimi virusi.

Sicer pa nas infektologi v teh poletnih dneh opozarjajo na večjo higieno na vseh ravneh, tudi pri hrani, v kateri se lahko zaradi visokih temperatur kaj hitro razmnožijo bakterije in se lahko z njimi okužimo ali celo zastrupimo. Zato previdno, da nam bodo dopustniški dnevi ostali v prijetnem spominu.