Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Ob vse večjem številu ljudi brez urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja, se povečuje pritisk na tako imenovane pro bono ambulante. V ambulanti, ki deluje pod okriljem Nadškofijske Karitas v Mariboru, se je v zadnjem letu obisk povečal za desetino. Kot ugotavljajo, je med uporabniki vse več propadlih samostojnih podjetnikov.

V pro bono ambulanti, ki deluje v okviru Nadškofijske karitas Maribor, imajo ternutno več kot osemsto kartotek oseb brez urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Bolnikov, ki potrkajo na vrata ambulante, je v zadnjem letu vse več, ugotavlja generalni tajnik mariborske karitas Darko Bračun: "Ocenjujemo tam okoli 10-odstotkov več ljudi, ki so se k nam obrnili."

Njihove težave in stiske so najrazličnejše, pravi diplomirana medicinska sestra Amra Čaplja, ki v ambulanti dela že vse od odprtja pred 16. leti: "Stiske so vedno večje, to bom izpostavila. V našo ambulanto prihajajo brezdomci, azilanti, Romi, zadnje čase propadli espejevci oziroma podjetniki, ki pač niso mogli prispevkov plačevat."

Zgodbe, ki so jih pripeljale na rob družbe, so težke in pretresljive, dodaja sogovornica. Žal nekateri poiščejo pomoč pozno, zlasti oboleli za rakom prepozno: "Vsak dan prinese novo zgodbo. Nekaj imamo karcinomskih bolnikov, ki jim uspemo, nekaterim pa žal tudi ne uspemo pomagati." Uporabniki mariborske pro bono ambulante so večinoma starejši, po pomoč pa se v zadnjem času obračajo tudi vse mlajši in tudi taki, ki sicer imajo izbranega zdravnika, a ne pridejo do obravnave: "Kličejo, rabijo pomoč tudi dosti kličejo za zdravila. Tudi obravnave za bolnico ali pa zvečer če rabijo urgenco, kak je postopek. Tudi zdaj je bilo nekaj klicev glede hitrega testa."

Lani so v ambulanti zabeležili 213 obravnav, več kot dva tisoč šeststo je bilo telefonskih klicev in skoraj tisoč svetovanj po elektronski pošti.