Cepiva za preprečevanje okužb ni. Foto: BoBo
Cepiva za preprečevanje okužb ni. Foto: BoBo

Zadnji julijski teden zaznamuje tudi mednarodni dan hepatitisa, med katerimi najbolj izstopa hepatitis C, ki je lahko glavni vzrok za jetrno cirozo in raka na jetrih. Zato strokovnjaki znova opozarjajo na pomen zgodnjega testiranja, saj je postal hepatitis C v zadnjih treh letih s pomočjo najnovejših zdravil, ki so na voljo tudi v Sloveniji, ozdravljiv.

Hepatitis C v začetnem obdobju tudi nima posebnih znakov. Zgodnje testiranje pa še posebej priporočajo predvsem tistim, ki imajo večje tveganje za okužbo s tem virusom. Po besedah infektologa iz mariborske bolnišnice, Zvonka Baklana, se slednji prenaša preko krvi in s krvjo onesnaženih preparatov, prav tako s spolnim odnosi in tesnimi telesnimi stiki nasploh. Testiranje na hepatitis C priporočajo tudi vsem tistim, ki so imeli pred letom 91 kakšen večji operativni poseg in so prejeli transfuzijo, saj se kri do takrat v Sloveniji še ni testirala, prav tako še nekaterim drugim, med njimi uživalcem drog, ki se lahko okužijo s priborom. Sicer pa je zgodnje testiranje še posebej pomembno, ker je s pomočjo najnovejših zdravil uspešnost ozdravitve hepatitisa C skoraj so odstotna, še izpostavlja infektolog Zvonko Baklan.

Ob vsem pa mariborski infektologi vse bolj zaznavajo tudi uspehe ozaveščanja na tem področju, od zdravstvenega osebja do bolnikov, saj pride k njim s hudo okvaro ali rakom jeter le še nekaj bolnikov na leto. V teh poletnih dneh pa bodimo še posebej pazljivi, da se ne okužimo še z drugimi vrstami hepatitisov, ki se prenašajo z umazani rokami in s tem okuženo vodo in hrano.