Foto: Facebook/Mestna občina Maribor
Foto: Facebook/Mestna občina Maribor

Mariborski mestni svetniki bodo danes zaključili 13. redno sejo, ki so jo 25. maja zaradi dolžine trajanja prekinili. Na dnevnem redu je ostal ugovor svetnika Matica Matjašiča na sklep mestnega sveta, na podlagi katerega je bil 14. maja odstranjen s 5. izredne seje, saj na za javnost zaprtem delu seje ni želel predati elektronskih naprav. Takoj za tem pa bodo začeli 14. redno sejo, na kateri bodo obravnavali rebalans proračuna, ki predvideva 6 milijonov manj prihodkov in odhodkov zaradi epidemije. Na mizi pa bodo med drugim še zaključni račun lanskega proračuna in dokapitalizaciji Marproma in Doma pod gorco.

Po pričakovanjih mariborske občine bo epidemija proračun oklestila za 6 milijonov evrov. Zato načrtujejo manj financiranja nekaterih občinskih enot in 5,3-milijonski rez v komunalo. Vodja Urada za finance in proračun Mateja Cekić je pojasnila, da bi se lahko v prihodnje leto zamaknila izvedba nekaterih projektov, ki že tako ali tako ne potekajo po časovnici predvsem zaradi postopkov na ministrstvih, kot sta projekt aglomeracije s 24 kilometri kanalizacije in investicija v cesto v poslovno-proizvodni coni Tezno. Načrtovan nakup avtobusov bo imel finančne učinke šele v prihodnjem letu, obnova Gregorčičeve ulice pa bo letos ostala le v fazi projektiranja.

Svetniki bodo potrjevali tudi zaključni račun lanskega proračuna in se seznanili s poročilom nadzornega odbora za lani. Na mizi bosta tudi dokapitalizaciji. Občina bi Dom pod gorco dokapitalizirala z zemljiščem za potrebe prizidka, prevozniško podjetje Marprom, ki je zaradi lanske izgube in epidemije na meji kapitalske ustreznosti, pa s petimi avtobusi. Potrjevali bodo še ceno socialnovarstvene storitve pomoč na domu, ki ostaja za uporabnike nespremenjena, saj bo znesek 1,36 odstotne podražitve pokrila občina.

Med predlogi za razširitev dnevnega reda pa sta se znašli poročili o skoraj polmilijonskem dolgu in ustreznosti dejavnosti podjetja Gokop v Dogoški gramoznici in o investiciji v srednji bazen kopališča Pristan.