Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki bodo to edinstveno leto sklenili z današnjo sejo, na kateri bodo v prvem branju razpravljali o proračunih za prihodnji dve leti. Govorili pa bodo tudi o spremembah v mariborskem športu.

Predlog proračuna za prihodnje leto znaša rekordnih 166 milijonov evrov. Za 15 milijonov bi se zadolžili, dobrih 10 milijonov pa bi prispevala morebitna prodaja podjetja Farmadent, ki že nekaj časa razdvaja svetnike. Predvidenih je tudi več projektov, pravi vodja urada za finance Mateja Cekič:

"Začetek gradnje nove brvi in promenade med Mestnim parkom in nabrežjem Drave. Pomembna investicija, ki se začne v letu 2021 in je financirana delno s strani države, je tudi gradnja centra Rotovž. Načrtujemo tudi ureditev Langerjeve vile in prostorov za mestno četrt Koroška vrata. Nadaljujejo se dela na Ljudskem vrtu, predvidena je tudi energetska obnova Pristana ter ureditev uličic v mestnem jedru."

Proračun za leto 2022 pa je ocenjen na 141 milijonov. Prenove zdravstvenih postaj Tabor in Tezno v proračuna niso vključene, saj projektiranje še poteka.

Razmere v mariborskem športu

Svetniki bodo govorili tudi o športu. Izgubarski Športni objekti bi prevzeli upravljanje še sedmih objektov, ostali pa bi brez Mariborskega otoka. Poslovanje bi sanirali s preoblikovanjem zavoda v d. o. o. in vključitvijo v javni holding. Podžupan Samo Peter Medved:

"Kasneje bi se ti lastniški deleži s transakcijami prenesli na Javni holding Maribor, s tem pa bi bila javna podjetja v celoti poplačana."

Novo podjetje bi se ukvarjalo tudi z organizacijo dogodkov. Med drugim Olimpijskega festivala evropske mladine leta 2023. Čez čas bi prevzelo še upravljanje smučišč.

Svetniki pa bodo govorili tudi o nepravilnostih pri obnovi srednjega bazena v kopališču Pristan.