Koroška cesta. Foto: Facebook/Mestna občina Maribor
Koroška cesta. Foto: Facebook/Mestna občina Maribor

Mariborski mestni svetniki bodo danes zvečer na izredni seji razpravljali o lanski ukinitvi prometa na obnovljenem delu Koroške ceste čez Glavni trg. Sejo je mariborski župan sklical na zahtevo 14 mestnih svetnikov in civilne pobude »Za pravično delitev prometnega bremena«, ki se z ukinitvijo prometa ne strinja.

Prenova osrednjega trga s širitvijo cone za pešce spada med projekte izboljšanja kakovosti bivanja, na katere je župan Saša Arsenovič najbolj ponosen. A promet se je s pretežno gostinskega zdaj preusmeril na okoliške, predvsem stanovanjske ulice, meni predstavnik skupine tamkajšnjih prebivalcev Rudi Klanjšek:

"Tu bo na nek način treba opraviti to razpravo, ali so ekonomski interesi pred zdravjem in varnostjo ljudi, pred varnostjo otrok."

Civilna pobuda, ki jo podpira več kot 450 podpisnikov spletne peticije, si želi ponovne vzpostavitve prometa na Koroški cesti do izgradnje ustrezne obvoznice. Občina želi težavo rešiti z mestnim predorom, a je do gradnje še daleč. V koalicijski Listi kolesarjev in pešcev menijo, da je to priložnost za celovito ureditev prometa. Mestni svetnik Josip Rotar:

"Odpiranja Glavnega trga in Koroške ceste za motoriziran promet ne sprejemamo kot rešitev. Namesto tega smo dali vodstvu občine in javnosti v razmislek vrsto predlogov."

Predlagajo spodbujanje trajnostne mobilnosti, preureditev prometnih režimov, širitev območij za pešce in razvoj javnega prevoza z uvedbo električnega avtobusa čez Koroško cesto. Tako v civilni pobudi kot Listi kolesarjev in pešcev si želijo, da se težava ne bi politizirala, ampak rešila strokovno in argumentirano.