Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Mariborski mestni svetniki so včeraj zasedali na redni aprilski seji, ki pa se je zavlekla pozno v noč in so jo pred zadnjo točko prekinili. Končali jo bodo 4. maja, ko jim bo predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca predstavil osnutek pokrajinske zakonodaje.

Proračun

Svetniki so na začetku potrdili zaključni račun lanskega proračuna. Ta je doživel rekordno realizacijo, pojavile pa so se tudi kritike nizke realizacije na področju komunale.

Šport

V prvem branju so sprejeli tudi pravno izhodišče za že potrjeno novo ureditev upravljanja javnih športnih objektov. Ta naj bi izboljšala poslovanje izgubarskega javnega zavoda Športni objekti Maribor, ki bo preoblikovan v d. o. o. in bo prevzel tudi pohorska smučišča, kot že večkrat pa so se pojavile kritike, da gre za komercializacijo in privatizacijo športa.

Lekarne

V prvem branju so potrdili še odlok o ustanovitvi javnega zavoda Mariborske lekarne, ki se širi v dodatne občine, a so nekateri kritizirali zmanjšanje lastniškega deleža mariborske občine.

Parkirnine

Potrdili so tudi nov cenik za slabo oziroma neurejena začasna parkirišča, ki bodo po obnovah plačljiva. Župan bi s tem financiral vzdrževanje in spreminjal potovalne navade občanov, slišati pa je bilo, da gre le za dodatno podražitev in obremenitev.

Okolje in Farmadent

Potrdili so še desetletni občinski program varstva okolja, sejo pa sklenili s sprejetjem programa podaje družbe Farmadent, ki jo nalaga zakonodaja, a so nekateri mnenja, da bi morali dobičkonosno podjetje ohraniti in da gre za politično privatizacijo. Izraženo je bilo tudi upanje, da bi Državni zbor zakon, ki predpisuje prodajo, vendarle spremenil.