Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so se sestali na oktobrski redni seji. Da bi skrajšali dnevni red, so na prihodnjo dopisno sejo uvrstili nekaj kadrovskih zadev, tudi imenovanje predstavnikov v svet Zavoda za turizem Maribor. Seznanili so se z anomalijami pri financiranju občin, sprejeli spremembo občinskih grba in zastave ter letni program športa in ustanovili Regionalno razvojno agencijo Podravje Maribor. Nekaj tem pa je sprožilo obširnejšo razpravo.

Pester je bil že začetek seje. Primož Juhart je zahteval umik rebalansa proračuna, ki bi omogočil najem svetovalcev za prodajo farmacevtskega podjetja Farmadent, ki ga mora občina v skladu z zakonodajo prodati: "Epidemija ni pravi čas za postopke, povezane s tako pomembnih podjetjih, ki je lahko, po našem mnenju, tudi eno izmed ključnih za reševanje življenj."

Svetniki so točko najprej uvrstili na sejo, po ponovnem glasovanju pa umaknili. Ker pa so razmere na trgu ugodne, občina prodajo podjetja, ki zaradi dobičkonosnosti pomembno polni proračun, nadaljevala. Največ vroče krvi pa je sprožilo poslovno poročilo zavoda Športni objekti Maribor, ki je zaradi izgube v postopku sanacije, burijo tudi notranja nesoglasja. Z izgubo posluje tudi letos, kljub polmilijonski občinski epidemijski pomoči. Direktor Tadej Mežnar: "Sanacija se izvaja, poslovanje se izboljšuje, vendar ta sanacija se nekoliko časovno zamika."

Oporekal mu je mestni svetnik Milan Mikl. "On ja govori, da je privarčeval na materialnih stroških in tako dalje. Saj, konec koncev, kako da ne, če je bilo poročilo do 30. 6., od marca pa smo imeli COVID in objekti so bili zaprti."

Poslovanje naj bi letos uravnotežili, tudi z ukinitvijo petglave računovodske službe.

Svetniki so se razgovorili tudi pri nameri za gradnjo garažne hiše pod stadionom Ljudski vrt v javno zasebnem – partnerstvu. Namero so v prvem branju podprli. Sejo pa so sklenili z obširno razpravo in natančnejšo opredelitvijo pravic za zaposlene v novoustanovljenem Javnem holdingu.