Foto: MMC RTV SLO/Televizija Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Televizija Maribor

Mariborski mestni svetniki so včeraj zasedali na redni aprilski seji. Med najbolj izpostavljenimi temami je bil program prodaje veletrgovca z zdravili Farmadent, ki je v lasti mariborske in še nekaterih občin, a ga morajo prodati. Takšno problematiko sicer pozna tudi ljubljanska občina v primeru podjetij Lekarna Ljubljana in LL grosist.

V skladu s pred nekaj leti noveliranim zakonom o lekarniški dejavnosti si občina ne sme hkrati lastiti lekarniškega in podjetja za veleprodajo zdravil. Rok za uresničitev je konec letošnjega leta. A nekateri svetniki, med njimi opozicijski Primož Juhart, so mnenja, da je treba podjetje, ki v proračun prinaša dobiček, zaščititi:

"Privatizacija se bo zgodila definitivno in cilj te privatizacije bo najnižja cena prodaje. Očitno gre vse v to smer."

Nasprotno meni koalicijski svetnik Željko Milovanovič:

"Če nam državni zbor narekuje, da to prodamo, da je nezakonito, da imamo to v lasti, v resnici tisti, ki delate politične točke in šov iz te teme, delujete v interesu tistega, ki bi to kupil po najnižji ceni."

Svetniki so program prodaje sprejeli, slišati pa je bilo tudi upanje, da bi Državni zbor zakon, ki predpisuje prodajo, vendarle spremenil.

Župan Saša Arsenovič je ob tem izpostavil, da veleprodaja zdravil ne sodi v obvezne naloge občin in da podjetje v njihovem upravljanju ne more ustrezno konkurirati zasebnikom. Poudaril je, da bodo prodajo izpeljali le ob ustrezni ponudbi – za nakup naj bi se zanimala dva kupca – in zagotovilu o ohranitvi delovnih mest.

Občina si od prodaje sicer obeta okoli 10 milijonov evrov.