Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki se bodo danes zbrali na prvi seji po poletnem premoru in med drugim razpravljali o zvišanju glob za prekrške, povezane z vožnjo po coni za pešce, o participativnem proračunu, spremembah v Zavodu za turizem, rešitvi pohorskih žičnic in gradnji garažne hiše pod Ljudskim vrtom v javno-zasebnem partnerstvu.

Globe za vožnjo brez ustreznih dovolilnic po coni za pešce in območjih umirjenega prometa bi se z novelacijo odloka podvojile z 80 na 160 evrov, ukinila bi se možnost plačila »polovičke« pri odvozu s pajkom. Ob tem bi se razširilo območje vožnje minibusa Maister, ki bi vozil tudi prav do vhodnih vrat gibalno omejenih občanov.

Svetniki bodo potrjevali tudi dogovor s »slabo banko« o odškodnini za izvzetje žičnic na Mariborskem Pohorju iz stečajne mase Športnega centra Pohorje. Namesto 13,2 milijona bi občina plačala 6 milijonov, Marprom pa bi za 1,4 milijona kupil še žičnice na Arehu. Župan Saša Arsenovič ob tem upa na dogovor z državom, na podlagi katerega odškodnina dolgoročno ne bi obremenila občinskega proračuna.

Svetniki bodo potrjevali tudi občinski podrobni prostorski načrt za gradnjo stanovanj v t. i. Maksovi luknji na Studencih in namero za zadolževanje Doma pod Gorco za potrebe širitve. Seznanili se bodo še s polletno realizacijo občinskega proračuna in z aktivacijo participativnega proračuna. Zanj je v dveh letih predvidenih pol milijona evrov.

Svetniki bodo spreminjali tudi krčenje ustanoviteljskih pravic Zavoda za turizem s štirih občin na eno, mariborsko, in potrjevali delitev ustanoviteljskih deležev Mariborske razvojne agencije med šest občin.