Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec današnji dan namenja obisku Maribora in Laškega, kjer si ogleduje aktualne infrastrukturne projekte. V omenjenih občinah država trenutno največ vlaga v železnice, občine pa imajo še druge želje in pobude.

V Mariboru je v zaključni fazi obnova železniške postaje Maribor, ki je del širše nadgradnje železnice med Mariborom in državno mejo pri Šentilju. Del projekta je tudi že zaključena obnova postaje Tezno in proge do meje. Ob tem pa je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec opozoril na še nerealizirane projekte in se zavzel, da bo Mariboru namenil posebno pozornost: "Imamo južno obvoznico, imamo še druge aktualne projekte, ki bi pomenili razbremenitev prometnih zamaškov znotraj mesta Maribor. To so vse odprte stvari, ki jih želim do konca mandata, imamo še dve leti na voljo, dve leti je veliko, in če bomo učinkoviti, bomo tudi kaj izpeljali."

Hitrejši postopki

Ob tem je zasebne gradbenike in investitorje pozval k nadaljevanju investicij in se zavzel za pohitritev administrativnih postopkov. Vodja sektorja za železnice na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo Dejan Jurkovič je ob tem opozoril, da se zaradi zaustavitve izdajanja gradbenih dovoljenj med epidemijo za mesec ali dva zamika izgradnja železniškega viadukta in tunela v o in nivojskih križanj v občini Pesnica, ki naj bi jih začeli graditi maja.

Maribor želi celovito obvoznico

Mariborski župan Saša Arsenovič pa je ministra seznanil z mestnimi projekti, načrti in željami: "Sedaj imamo jasno sliko, kaj želimo, jasno vizijo. Potrebujemo ta obroč okrog mesta, ki je stvar države in potrebujemo najverjetneje tunel med vzhodom in zahodom pod mestom, ki bo razbremenil mestno jedro tranzita."

Minister Vrtovec je med prioritete uvrstil tudi rešitev problematike mariborskega letališča. Po obisku Maribora pa se je odpravil še v Laško, kjer je največji infrastrukturni projekt obnova železnice med Celjem in Zidanim Mostom.