Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je ob današnjem obisku Žitove največje pekarne Kruh pecivo v Mariboru pohvalila vlogo slovenske živilsko-predelovalne panoge v času epidemije pri oskrbi s hrano in hkrati napovedala, da bo država še naprej sprejemala ukrepe, ki bodo v pomoč omenjeni industriji.

Izzivov, s katerimi se zaradi posledic epidemije soočajo v živilski industriji je namreč veliko, je poudaril ministričin gostitelj, generalni direktor Skupine Žito in tudi predsednik sekcije za pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije Janez Bojc: »Na ekonomskih temeljih je potrebno povečati samooskrbo in zagotoviti zadostno zalogo osnovnih, tudi živilskih surovin, skladiščenih v Sloveniji.«

Čeprav je pozdravil dosedanje vladne zakonske pakete za blažitev posledic epidemije, ki so Žitu delno pomagali prebroditi to težavno obdobje, so se pri podjetju vseeno soočili z dodatnimi stroški. Samo v treh mesecih je bilo za 1,3 milijona evrov dodatnih stroškov, povezanih zaradi koronavirusa.

Tako Pivčeva kot Bojc sta se zavzela za večjo promocijo slovenskih živilskih izdelkov med slovenskimi potrošniki. »S skupnimi močmi moramo najti načine, da bi domače potrošnike znova spodbudili k nakupu izdelkov, pridelanih v Sloveniji,« je dejala ministrica in z junijem napovedala tudi objavo razpisov za pridobivanje evropskih sredstev, namenjenih za zagon novih razvojnih ciklov in investicij v kmetijstvu ter živilsko-predelovalni industriji.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal