Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik s petkom razrešuje načelnika Upravne enote Maribor Roberta Pungerla. Vodji upravne enote, ki jo pestijo skrhani odnosi, kadrovska stiska, dolge čakalne dobe in dolgotrajno zaprtje krajevnih uradov, očita nesposobnost, kar slednji zavrača.

Ministrica Sanja Ajanović Hojnik se je z razmerami na mariborski upravni enoti seznanila septembra med obiskom na prošnjo sindikata. Načelniku je naročila odpravo težav in mu izrazila zaupanje, odločitev pa spremenila po intervjuju v časniku Večer:

"Preko medijev je obračunaval s svojimi zaposlenimi. Mislim, da je to skrajno neprimerno. V intervjuju je jasno povedal, da tudi jemlje preko vrste in v tem ne vidi niti problema. To so za mene znaki, ki kažejo, da strokovno pač ni kos tej nalogi."

Zavrnila je Pungerlove očitke, da je razrešitev politična in da je podlegla pritisku sindikalistke Alenke Pintarič. Načelnik odgovarja, da je strokovno krmaril med številnimi težavami, za katere ni odgovoren, kot je kadrovska stiska. S preskakovanjem vrst je omejeval po lastni oceni nepopravljivo škodo. Sindikalistko pa je zaradi širjenja po njegovem neresničnih očitkov ovadil:

"Sam menim, da nimam težav z vodenjem, da imam odlične odnose s 95 odstotki uslužbencev, ampak pri takšni skupini ljudi je pač statistično neizogibno, da se bo našel nekdo problematičen."

Sindikalistka je prošnjo za izjavo preusmerila na predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka, ki sindikalistko podpira:

"Njena osnovna naloga je bila, da vzpostavi neko solidno socialno partnerstvo med delodajalcem in delojemalcem, ki se je pač v bistvu sprevrglo v pregon sindikata na sami upravni enoti."

Pungerl bo upravno enoto vodil do petka, razrešitev pa bo pravno izpodbijal. Zakonodaja sicer omogoča razrešitev načelnika upravne enote brez razloga manj kot leto dni po imenovanju. Ministrica bo ime novega vršilca dolžnosti razkrila po postopku varnostnega preverjanja.