Evropska unija se danes sooča s povsem novimi izzivi, brezposelnostjo, migracijami, podnebnimi spremembami, terorizmom. Veliko državljanov je izgubilo zaupanje v politiko in politike, to se kaže tudi v slabi volilni udeležbi na evropskih volitvah, predvsem med mladimi. Kako so evropskim političnim vprašanjem in odhodu na bližajoče se evropske volitve naklonjeni mladi, so danes razpravljali na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor so dijaki o sodobnih evropskih vprašanjih razpravljali s predsednikom Mestnega mladinskega sveta Maribor Maticem Matjašičem in politično komentatorko ter voditeljico Odmevov na Televiziji Slovenija Tanjo Starič. Na vprašanje, koliko se jih bo udeležilo evropskih volitev, je dvignilo roko le nekaj dijakov v sicer polni predavalnici.
»Mladi se politiki ne čutijo blizu. Potem so neslišani, to pa je proces, ki je trajal leta, da se je politika oddaljevala mladim,« pravi Matic Matjašič.

Kako razmišljajo mladi? »Načeloma grem na vse volitve, tako na lokalne, kot državne in evropske. Ampak imam občutek, da vedno lahko volim za najmanj grozno opcijo. Grem po logiki, kdo bo povzročil manj škode,« pravi dijak Jan Slaček.

Peter Vuk se sicer ne bo udeležil evropskih volitev, saj še ni polnoleten, podpira pa projekt aktivnega državljanstva, ki ga izvajajo na šoli: »Pomembno je, da se zavedamo aktivnega državljanstva, prireditev, kot je današnja, pa je koristna, saj nas ozavešča in se lahko poglobimo v samo temo in razmislimo o odločitvi.«

Nekateri pa vendarle bodo šli volit, poudarja komentatorka Tanja Starič: »Sem optimist, saj menim, da če bo ponudba dobra in bodo mladi videli obet, da bodo slišani tudi njihovi interesi, bodo šli volit.«

Ljudi je treba spodbuditi k udeležbi na volitvah in se s tem zavzeti za načelo demokracije - za priložnost, da soodločamo, v kakšni Evropi želimo živeti.