Vstanite, sužnji, iz prekletstva je dokumentarna predstava o komunistični mariborski mladini, med katerimi je kot izjemna agitatorka in organizatorka izstopala Slava Klavora – Slavica. Letos mineva sto let od njenega rojstva, nacisti pa so jo usmrtili pri komaj 20-ih letih. Skupaj s soborci je postala simbol poguma in upora slovenskega partizanstva.

Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Podbevšek
Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Podbevšek

Avtorji so idejo o predstavi dobili že pred nekaj leti, ko so prebrali knjižico o narodnih herojih.

Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Podbevšek
Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Podbevšek

»Mi delamo gledališke predstave, družbeno kritične predstave,« pravi režiserka Tina Podbevšek. »Sodelovali smo z muzejem NO Maribor, in zvezo borcev...« Predstave sicer niso mogli uprizoriti zaradi ukrepov proti pandemiji, zato so iz zbranega gradiva sestavili dokumentarni film.

»Nato smo razmišljali, kako spraviti predstavo skozi nov medij, video, s čimer se še nismo ukvarjali prej,« še dodaja režiserka Tina Podbevšek.

Lik Maksa Durjave je uprizoril Tomaž Podbevšek: »Mene je res navdihovalo to, kako so bili takrat angažirani mladi, kako se je mladinsko gibanje povezalo s proletarskim bojem.« Še posebej pa je med njimi izstopal pogum Slave Klavore. »Bila je iz velike družine, devetčlanske, to je bilo že njeno proletarsko izhodišče,« še dodaja Tomaž Podbevšek.

Tudi danes bi se morda lahko malo bolj identificirali s tistim časom: »Takrat je bil res zanimiv, divji čas, ko mladi niso vedeli, kakšna bo njihova prihodnost. Pri dvajsetih so se soočili z dejstvom, da bo svetovna vojna, in so se bili s tem izzivom sposobni soočiti. To me res fascinira,«
pa pravi snemalec zvoka in scenarist Matevž Hrženjak.