V tako imenovano mrežo zdravnikov svetovalcev je na širšem območju Maribora vključenih 25 specialistov zasebnikov z različnih področij, ki so v času koronakrize dnevno na voljo za brezplačno telefonsko svetovanje, zlasti kroničnim bolnikom. Foto: Pixabay
V tako imenovano mrežo zdravnikov svetovalcev je na širšem območju Maribora vključenih 25 specialistov zasebnikov z različnih področij, ki so v času koronakrize dnevno na voljo za brezplačno telefonsko svetovanje, zlasti kroničnim bolnikom. Foto: Pixabay

Kroničnim bolnikom, ki imajo zdravstvene težave, a ne potrebujejo nujne obravnave, temveč le nasvet zdravnika specialista, je v Mariboru že nekaj časa na voljo telefonsko brezplačno svetovanje zdravnikov specialistov zasebnih ambulant. Seznam zdravnikov je objavljen tudi na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra. Ker se je takšna oblika dela izkazala za zelo dobrodošlo in učinkovito, zdravniki razmišljajo, da bi bilo smiselno mrežo telefonskega svetovanja ohraniti tudi v prihodnje.

V tako imenovano mrežo zdravnikov svetovalcev je na širšem območju Maribora vključenih 25 specialistov zasebnikov z različnih področij, ki so v času koronakrize dnevno na voljo za brezplačno telefonsko svetovanje, zlasti kroničnim bolnikom. "Zanje smo vedeli, da bodo nekako obviseli, ker to niso akutni, niso nujni, so pa ljudje, ki imajo težave in ki jim po stroki moramo pomagati," pravi pobudnica akcije in koordinatorica Ivica Flis Smaka, ponosna na številni odziv kolegov specialistov, ki so se pridružili akciji. "Dejansko smo v štajerski regiji najmočneje zastopani in ta številka 25 je več kot vzorna številka in je ponos tudi celi Sloveniji."

In čeprav telefonsko svetovanje ne more nadomestiti pregleda v ambulanti, se je tak način pomoči v danih razmerah pokazal za zelo dobrodošlo in učinkovito, se strinja specialist pulmolog Marko Bombek. V njegovo ambulanto se je doslej po nasvet po telefonu obrnilo 120 bolnikov z različnimi vprašanji in težavami: "Ljudje kličejo iz različnih razlogov, nekateri le za kak nasvet ali pravilno postopajo v času okužbe, potem je problem ker jim zdravil primanjkuje. Klicalo je tudi kar nekaj kar dispnoičnih, dušečih bolnikov, ki so bili napoteni na urgentno obravnavo."

Tudi v specialistično kardiološko ambulanto doktorice Tatjane Gulič dnevno pokliče okoli 10 bolnikov z različnimi vprašanji glede zdravstvenih težav in terapije. Mnoge pomiri že sam pogovor, zato zdravniki razmišljajo, da bi takšno svetovanje lahko ostala praksa tudi v prihodnje: "Da bi se ustvarila neka mreža, razpored, ki bi lahko veliko pomagal preobremenjenemu zdravstvu, ki bo po koncu krize obremenjeno še bolj," končuje sogovornik.