Danes pozno popoldne so v Pokrajinskem muzeju Maribor predstavili monografijo Mariborski župani 1850–1941, Snovalci sodobnega mesta ob Dravi. Knjigo so pripravili mariborski zgodovinarji, večina jih prihaja z oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, publikacija pa predstavlja svojevrsten poklon mestu in njegovim občanom.

Knjiga o mariborskih županih v obdobju od srede 19. stoletja do druge svetovne vojne zapolnjuje vedenje o prvih možeh mesta takratnega obdobja, je ob predstavitvi monografije izpostavil dekan mariborske Filozofske fakultete in zgodovinar Darko Friš: »Po letu 1945 so župani, zlasti tisti iz avstrijske ustavne dobe, pa tudi iz kasnejše Kraljevine SHS oz. Kraljevine Jugoslavije, bodisi ker so bili tujci bodisi ker so predstavljali drug politični režim, potonili v pozabo. Danes tako o županih, ki so modernizirali mesto, večina Mariborčanov ne ve praktično nič.«

Namen monografije je torej zapolniti to praznino in se na tak način oddolžiti mestnim poglavarjem, ki so Maribor spremenili v majhno, a moderno avstrijsko oziroma jugoslovansko mesto, dodaja Friš in izpostavlja, da je knjiga edinstvena v slovenskem prostoru. Maribor je s to monografijo namreč postal prvo slovensko mesto, ki je raziskalo in objavilo delovanje svojih mestnih poglavarjev oz. županov. Aktualni mariborski župan Saša Arsenovič je na dogodku med drugim dejal, da knjigo razume tudi kot zahvalo svojim predhodnikom, ki so prispevali k napredku mesta, in predstavljajo zgled ter hkrati izziv za nadaljevanje dela.

Monografija Mariborski župani 1850–1941 je največji projekt Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča doslej. Knjigo, ki obsega več kot 500 strani in je bogato slikovno opremljena, je pripravilo 18 zgodovinarjev.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal