Foto: Radio Maribor/DLUM
Foto: Radio Maribor/DLUM

V Mariboru bi v običajnih razmerah v teh dneh s številnimi dogodki praznovali visoki jubilej, 100-letnico organizirane likovne dejavnosti v mestu. Zaradi epidemije pa so v mariborskem Društvu likovnih umetnikov praznovanje prenesli na prihodnje leto, a so ob jubileju vendarle pripravili obsežno monografijo o 100-letnem razvoju likovne dejavnosti v Mariboru in drugod v severovzhodni Sloveniji in jo za zdaj izdali le v spletni obliki.

Na prvi razstavi Umetniškega kluba Grohar pred stotimi leti je razstavljalo 28 umetnikov in umetnic iz Maribora in tudi drugih krajev takratne Štajerske. Razstava v tistem zgodovinsko prelomnem obdobju, odprl jo je general Rudolf Maister, velja za simbolični začetek organiziranega likovnega življenja v Mariboru.

Delovanje kluba Grohar je tako vsebina prvega sklopa obsežne monografije o100- letni likovni dejavnosti v Mariboru in severno vzhodni Sloveniji. Knjiga izpostavlja tudi likovno dejavnost spregledanega koroškega slikarja in grafika Franja Goloba in mariborsko obdobje Zorana Mušiča, zaradi pomanjkanja gradiva je skromneje orisano delovanje likovnikov po 2. svetovni vojni.

»V večjem obsegu je predstavljena fotografska dejavnost, tudi arhitektura, posegli smo na področje sodobnih instalacij, zelo dobro je predstavljena likovna kritika«, pojasnjuje urednik monografije in predsednika Društva likovnih umetnikov Maribor Vojko Pogačar.

Pomemben del monografije je tudi popis več kot 220 likovnih ustvarjalcev skozi čas, ki pa ga bodo še dopolnjevali, pripravila pa ga je Mojca Štuhec. Osebni pogled na likovno sceno v mestu so prispevali mariborski literati, med njimi Andrej Brvar in Tone Partljič, zadnji sklop pa predstavljajo strokovni članki o likovnikih v teoriji, estetiki in filozofiji.

Monografija je za zdaj na ogled le v virtualni obliki na spletni strani Društva likovnih umetnikov Maribor.