Mestna občina Maribor se je danes pridružila vseslovenski akciji čiščenja okolja, ki jo organizirajo mestne občine, povezane v Združenju mestnih občin Slovenije. Občani lahko pobrane odpadke odvržejo v svoje zbiralnike smeti, koše za smeti na javnih površinah ali pa do 18 ih prinesejo na eno od devetnajstih začasnih zbirnih točk.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Smeti ob sprehajalnih poteh motijo občane, tudi Mariborčanko Dragico:
»Smeti me zelo motijo; pobiram jih, saj tudi v vrtcu delam in že za zgled otrokom je treba tako ravnati. Moti me, da ljudje vržejo, karkoli držijo v roki. Najbolj pa me moti, če odpeljejo odpadke v gozd. Pred kratkim sem v Stražunu videla azbestne plošče, ko smo jih pred leti že pobirali in čistili. Zdaj pa so spet tam.«
Na nedavni akciji ob Dnevu zemlje so Mariborčani na začasne zbirne točke prinesli 660 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov iz narave. Začasne zbirne točke so tudi danes na primer v Limbušu na začetku ulice Pod gričem, pri Obrambnem domu v Pekrah, pod Piramido in drugih lokacijah. Ker so nekateri občani tekom prejšnje akcije, ki je bila ob Dnevu zemlje na teh lokacijah puščali tudi kosovne odpadke, ki sem ne sodijo, tokrat dogajanje še posebej budno spremljajo medobčinski inšpektorji in redarji. Bistvo tovrstnih akcij je ozaveščanje ljudi, da odpadki ne sodijo v naravo.