Namen dispečerske službe zdravstva je vsem zagotoviti enak dostop do nujne medicinske pomoči, kar ostaja glavno vodilo tudi v času epidemije. Foto: Goran Rovan
Namen dispečerske službe zdravstva je vsem zagotoviti enak dostop do nujne medicinske pomoči, kar ostaja glavno vodilo tudi v času epidemije. Foto: Goran Rovan

Dispečerska služba zdravstva je bila ustanovljena pod okriljem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana 1. marca 2018. Operativni del službe deluje v dveh ločenih centrih, v Ljubljani in Mariboru. Mariborski dispečerski center na Trgu Leona Štuklja se je odprl pred slabima dvema letoma, pred letom in pol pa je začel tudi sprejemati klice. Zdaj pa na njihovo delo precej vpliva tudi epidemija koronavirusa.

Namen dispečerske službe zdravstva je vsem zagotoviti enak dostop do nujne medicinske pomoči, kar ostaja glavno vodilo tudi v času epidemije.

V času koronavirusa več klicev kot sicer

V tem času sicer zaznavajo več klicev, kot sicer, tudi takšnih, ki so povezana s koronavirusom. "V danih okoliščinah, kot so sedaj, pa naši dispečerji dobro vedo, kje in na kakšen način lahko pridobijo pomoč tudi tisti, ki morebiti ne spadajo v kategorijo življenjsko ogrožajočih bolnikov in na kakšen način jim lahko to zagotovimo," je pojasnil vodja Dispečerskega centra zdravstva Maribor Miha Brezovnik in dodal, da naj v primeru resnih zdravstvenih težav ljudje ne oklevajo in takoj pokličejo številko 112. Ko je treba nekomu nuditi prvo pomoč, naj pomislijo tudi na morebiten prenos okužbe s koronavirusom, svetuje Brezovnik: "Lahko skupaj z dispečerjem ugotovita, kakšen pristop bi bil najbolj primeren v tem času, da bi zaščitili vse, ki so v ta dogodek vpleteni."

Klicatelji naj odgovarjajo na vprašanja dispečerjev

Pri klicu na številko 112 zaradi nujnih zdravstvenih stanj naj klicatelji odgovarjajo na vprašanja dispečerjev in ne zamolčijo morebitnih simptomov. "Ob prihodu reševalcev na kraj prosimo, naj resnično omogočijo varno okolje, prezračijo prostore, pri obolelem naj bo majhno število ljudi," še pravi Miha Brezovnik. Da bo tudi delo reševalcev čim bolj varno, še dodaja.