Na Donački gori, stičišču treh občin - Rogatca, Majšperka in Žetal -, je bilo dopoldne mirno in tiho kot še nikoli. Donačka gora Foto: Wikipedia
Na Donački gori, stičišču treh občin - Rogatca, Majšperka in Žetal -, je bilo dopoldne mirno in tiho kot še nikoli. Donačka gora Foto: Wikipedia

Ob prazniku dela so se tudi v Podravju ljudje prebudili ob zvokih tradicionalnih budnic. Gasilci in drugi prostovoljci v avtomobilih so glasno po megafonih predvajali posnetke godb na pihala in delavce spomnili na nikoli končani boj za delavske pravice. Delavcem, ki bi se - potem, ko se lahko znova odpravimo tudi v druge občine - tradicionalno podali na priljubljene izletniške točke v Podravju, pa je dopoldne zagodlo vreme. Zaradi dežja je ena najbolj priljubljenih izletniških točk v Halozah - skoraj 900 metrov visoka Donačka gora - samevala.

Na Donački gori, stičišču treh občin - Rogatca, Majšperka in Žetal -, je bilo dopoldne mirno in tiho kot še nikoli. Slišati je bilo le pesem dežnih kapljic in ptičje petje. Ob delavskem prazniku so tudi na Donački gori odpadle tamkajšnje tradionalne prireditve. Obiskovalci pa se na lahko dostopno vzpetino še niso vrnili, pravijo domačini v vasi Kupčinji vrh. Ignac Čuček: "Včasih je bilo tu vse polno."

Skozi pragozd na Donački gori vodijo konjeniške poti, pod vrhom se zbirajo jadralci, pravita mati in sin iz Kupčinjega vrha - Martina in Cveto Plavčak: "So že sinoči bli, po sobotah in nedeljah je tu - eni pridejo, drugi grejo." Znova smo začeli ceniti neokrnjeno naravo, pojasnjuje razloge za priljubljenost haloških hribov Darinka Fakin, županja Majšperka: "In si jo je vredno ogledat."

Ob vnovični možnosti obiska drugih občin so v občini Rogatec - pod vznožjem Donačke gore spet odprli muzej kmečkih opravil in dvorec Strmol. Župan Rogatca Martin Mikolič: "Vabi obiskovalce, vsi obiskovalci bodo z varnostnega vidika, vsa navodila prejeli."

Župana poudarjata, da je navkljub omejitvam, razlogov za praznovanje praznika dela še vedno veliko.