Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski mestni svet bo v prihodnjih dneh odločal o ustanovitvi proračunskega sklada za pomoč in razvoj v mariborski občini, na dopisni seji bo potrjeval tudi nekatere nujne kadrovske predloge, odločitev o reševanju težav z odvozom blata pa naj bi opravili na prvi redni seji.

Predstavniki mariborskega županstva in svetniških skupin so na videokonferenci opravili koordinacijo o nujnih vsebinah, osrednja točka na dopisni seji pa bo ustanovitev občinskega sklada za pomoč in razvoj, ki naj bi se polnil z donacijami fizičnih in pravnih oseb ter zbiralnimi akcijami in prireditvami, namen njegove ustanovitve pa ni le pomoč med epidemijo, temveč tudi po njej. Kot je zapisano v osnutku gradiva, naj bi ob razdeljevanju sredstev pomoči potrebnim prebivalcem sredstva sklada delili tudi v obliki posojil in subvencij za pospeševanje razvoja gospodarskih in negospodarskih dejavnosti.

Svetniki ustanovitvi sklada načeloma ne nasprotujejo, ob nadzoru pa jih zanimajo tudi kriteriji razdeljevanja sredstev, kajti niso še bili predstavljeni. Kot že rečeno, je na koordinaciji beseda tekla tudi o podpisu pogodbe za odvoz blata iz čistilne naprave, a bodo svetniki o morebitni podražitvi oziroma alternativni rešitvi odločali na prvi redni seji.

Če bo redna seja razpisana še v času veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19, jo bodo izvedli zunaj občinskih prostorov, so nam sporočili z mariborske občine. Kot možne lokacije, kjer je ob uporabi predpisanih zaščitnih sredstev mogoče zagotoviti tudi ustrezno varno medsebojno razdaljo, pa navajajo mariborsko Lutkovno gledališče, Narodni dom in Obrambni dom v Pekrah.