Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Ker se na ekoloških otokih v Mariboru v zadnjih tednih nabirajo kupi odpadkov, so se na občini odločili za izvajanje poostrenega nadzora. Na otoke, namenjene ločenemu zbiranju embalaže, papirja in stekla, namreč ljudje odlagajo tudi odpadke, ki tja ne sodijo in ti se kopičijo kljub rednemu odvozu Snage. Danes so inšpektorji poostren nadzor opravili na ekološkem otoku v Ulici kragujevških žrtev in odkrili nekaj potencialnih kršiteljev.
Ekološki otok na Teznu je bil zjutraj povsem poln, okoli napolnjenih kesonov so ležale vreče mešanih odpadkov in tudi odpadnih barv in gospodinjskih aparatov. Nič od naštetega tja ne sodi. Bližnji stanovalci se jezijo tako na nevestne občane, ki odlagajo neločene odpadke, kot na Snago, ki jih po njegovem preredko odvaža.
Na Snagi sicer zagotavljajo, da odpadke odvažajo redno. Direktor Alan Perc: "Na tej lokaciji odvažamo dvakrat tedensko, nazadnje je bilo odpeljano v petek zjutraj in danes, v ponedeljek, zjutraj nas je pričakalo tole."
Zato je po njegovih besedah razlog za kopičenje smeti nevestnost ljudi, ki na otoke odlagajo vse, tudi tisto, kar tja ne sodi. V današnji akciji so s pomočjo naslovov na pisemskih ovojnicah v smeteh odkrili tri potencialne kršitelje.
"Zoper vse se bo začel prekrškovni postopek, vsi kršiteljeli pa imajo možnost podati izjavo o tem, zakaj in kako je njihov nepravilno odloženi odpadek končal tukaj," pojasnjuje inšpektor Franjo Švajger. Za tak prekršek je za posameznika predpisana globa 100 evrov, za pravno osebo 1000, za samostojnega podjetnika pa 800 evrov. V Mariboru je več kot tisoč ekoloških otokov in na njih bodo opravili še več tovrstnih nadzorov.

O problematiki kopičenja odpadkov pa bomo govorili tudi v jutrišnji Radijski tribuni.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec