Najdena bomba v Dupleku leta 2017. Foto: AP
Najdena bomba v Dupleku leta 2017. Foto: AP

Včeraj popoldne so na gradbišču v Prevorškovi ulici v industrijskem območju Maribora med gradbenimi deli našli neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, težko 250 kg.

Bomba je bila najdena na industrijskem območju Maribora, ki ga je občina z lani sprejetim odlokom o varstvu pred naravnim in drugimi nesrečami uvrstila v prostor višje ogroženosti. 250 kilogramov težko eksplozivno sredstvo si bo danes še enkrat ogledala državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Na območju sta že prisotni policija in civilna zaščita. Po oceni stanja bodo določili potrebne ukrepe pred dezaktivacijo. Možno je tudi, da bo območje treba evakuirati. Podrobnosti naj bi bile znane še danes.

Jasno pa je, da je najdena bomba približno enake velikosti, kot je bila tista leta 2017 ob gradu Vurberk v občini Duplek in tista, ki so jo leta 2019 dezaktivirana v bližini trgovskega centra Europark. Je pa občutno manjša od bombe, dezaktivirane ob železniškem mostu. Druga 500 kilogramska bomba je namreč zahtevala evakuacijo približno tisoč ljudi. Pri odstranjevanju obeh bomb je takrat sodelovalo okoli 270 ljudi, med drugimi gasilci, civilna zaščita, policisti, železničarji in predstavniki nekaterih občinskih služb.