Milan Tovornik (v ospredju) je na krvodajalski stol sedel že 150-ič, Peter Potrč in Danilo Košič (v ozadju) pa sta kri darovala 100-ič. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Milan Tovornik (v ospredju) je na krvodajalski stol sedel že 150-ič, Peter Potrč in Danilo Košič (v ozadju) pa sta kri darovala 100-ič. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Na Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so še posebej ponosni na krvodajalce, ki vztrajajo pri tem humanem dejanju že več desetletij. Danes so na krvodajalski stol sedli kar trije jubilanti: Peter Potrč in Danilo Košič sta kri darovala 100-ič, Milan Tovornik pa je na krvodajalski stol sedel že 150-ič.

Darovati kri za drugega je ena najplemenitejših oblik pomoči človeku, pravi 150-kratni darovalec Milan Tovornik, ki kri daruje že 45 let: "Pri 150. darovanju krvi vsaj imaš neki občutek, da si nekaj v življenju glede humanosti naredil."

Danes se je prvič med krvodajalce zapisal tudi njegov najmlajši sin, 18-letni David Tovornik: "Danes prvič. Super občutki. Več, da bo nekdo dobil tvojo kri, mu boš lahko pomagal."

Da imajo Tovornikovi darovanje krvi v krvi, dokazuje vsa družina že več generacij. In kot ponosno dodaja oče Milan: "Z današnjimi odvzemi bomo imeli kot družina vse skupaj 605 odvzemov."

Med 100-kratne darovalce krvi sta se danes zapisala tudi Peter Potrč iz Kungote, in Danilo Košič iz Poljčan: "Ko sem jaz bil v stiski in v škripcih, so meni drugi tudi pomagali, zdaj pač imam priliko, da lahko nekako vrnem to nazaj. Če malo pomisliš, se kar zavedaš, kolikim ljudem je to pomagalo."

Vitezov krvodajalstva – torej tistih, ki so kri darovali že 100-krat ali več, imajo v mariborskem Centru za transfuzijsko medicino od danes že 182, na kar so zelo ponosni, pravi predstojnica Bojana Bizjak: "Večina vej medicine je prežeta s potrebo po krvi, ki je brez tega zavedanja vseh teh, ki prihajajo dan za dnem k nam, ne bi bilo mogoče."

Prav zaradi zvestih krvodajalcev v 70-ih letih krvodajalstva v Mariboru krvi ni nikoli zmanjkalo.