Program farmacije bo, tako kot študij stomatologije, potekal v prostorih mariborske medicinske fakultete. Foto: BoBo
Program farmacije bo, tako kot študij stomatologije, potekal v prostorih mariborske medicinske fakultete. Foto: BoBo

Potem ko bo v Mariboru v okviru tukajšnje medicinske fakultete v prihodnjem šolskem letu zaživel težko pričakovan študij stomatologije, si na mariborski medicinski fakulteti že nekaj let prizadevajo za še en nov program, in sicer za študij farmacije. Ta bo mogoč predvidoma čez kakšni dve leti.

Želijo si zapolniti kadrovske vrzeli v naši državi tudi na tem področju. V Sloveniji smo namreč po številu farmacevtov v primerjavi z drugimi evropskimi državami v spodnji tretjini, zato na mariborski medicinski fakulteti korak za korakom snujejo načrte tudi na tem področju. "Tako da so tisti osnovni pogoji, zakaj ustanavljamo nov program, izpolnjeni - to je med drugim pomanjkanje tega kadra. Možnosti za tak študij v Mariboru pa so zagotovljene," pravi dolgoletni bivši dekan mariborske medicinske fakultete doktor Ivan Krajnc.

Ustanavljanje programa je v zaključnem obdobju in v tem času v strokovni presoji pri nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu, saj morajo na fakulteti nekaj stvari še doreči, predvidoma do spomladi. Program farmacije, ki bo trajal pet let, bo tako kot dentalna medicina mogoč znotraj mariborske medicinske fakultete. "Tukaj imamo celo to prednost, da so vsi učitelji za študij farmacije že v okviru mariborske univerze, tako da na tem področju ne bomo potrebovali zunanje pomoči," še meni profesor doktor Ivan Krajnc.

Sicer pa na mariborski medicinski fakulteti razmišljajo tudi dolgoročno, da bi nekoč, tako študij dentalne medicine kot farmacije, bivala v samostojni fakulteti oziroma prostorih. Potrebne bodo tudi kadrovske okrepitve. Že zdaj pa v sodelovanju z mariborsko mestno občino in mariborskim univerzitetnim kliničnim centrom iščejo lokacije za ti dve novi dve mariborski fakulteti.