Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zavod za zaposlovanje je objavil Javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2021. Zainteresirane organizacije lahko vloge oddajo pri upravah občin, v katerih delujejo, zaradi epidemiološkega stanja pa je to mogoče le prek e-pošte. Povabilo velja od 22. decembra do konca aprila oziroma do porabe sredstev.

Država bo prihodnje leto namenila za sofinanciranje javnih del 14,8 milijona evrov, kar bo omogočilo zaposlitev okoli 4 tisoč dolgotrajno brezposelnim.

17 občin na območju mariborske enote Zavoda za zaposlovanje si lahko obeta 2,59 milijona evrov, kar bo omogočilo okoli 740 zaposlitev prek javnih del, pojasnjuje vodja oddelka aktivne politike zaposlovanja Karmen Pahor.

Manjši izkoristek zaradi epidemije

To je za več kot milijon evrov manj kot letos, kar odraža manjše potrebe po takšnem delu zaradi epidemije.

"Vseh sredstev od letos nismo porabili, zato je tudi prihodnje leto namenjenih manj sredstev, primerljivo z letošnjo porabo," pojasnjuje sogovornica.

Večji poudarek na sociali

Polovico denarja namenjajo za javna dela na področju sociale, polovico pa za področja, kot so kmetijstvo, vzgoja in izobraževanje, šport, okolje in prostor ter kultura.

"Zaradi trenutne situacije pričakujemo predvsem zapolnitev mest iz socialnega sklopa del," ocenjuje predstavnica zavoda.

Pogoji financiranja ugodnejši

Znesek sofinanciranja je odvisen od stopnje brezposelnosti v posamezni občini, sogovornica pa izpostavlja, da je do višjega sofinanciranja letos upravičenih več občin.